MOBİL USTAM: Eski Mobilyalarınızı Renklendirin

12 Ağustos 2017 Cumartesi

Eski Mobilyalarınızı Renklendirin

Eskiyen ya da gözünüzde eski cazibesini kaybetmiş mobilyalarınızı biraz zahmet ve el becerinizle tekrar kullanılır hale getirebilirsiniz. Hatta boyayarak kullanılır hale getirdiğiniz mobilyalarınız o kadar hoşunuza gidecek ki diğer mobilyalarınızda da aynı yenilemeyi düşünmeye başlayacaksınız. İşin sonucu her ne kadar güzel görünse de mobilya rengini değiştirme işi belli kurallara dikkat etmenizi gerektiren bir uğraşıdır. Peki mobilya yenileme daha doğrusu mobilya rengini nasıl değiştireblirsiniz? İşte cevabı:
Mobilya Rengini Değiştirirken İzlenecek Adımlar
Aşağıda bu maddeleri detaylandıracağız ancak ilk önce kabaca sıralamayı yapalım:
  • Mobilyanın çekmece benzeri çıkabilir parçaları çıkarılır.
  • Mobilya nemli ve hafif sabunlu bir bezle iyice temizlenip kurulanır.
  • Etrafın kirlenmemesi için mobilya büyük bir naylon üzerine koyulur.
  • Sprey / püskürtme boya kullanılacaksa açık havada çalışılmalıdır. Diğer boya türlerinde, boyanın koku yapma ihtimali varsa havalandırabileceğiniz bir oda seçmelisiniz.
  • Parlak yüzeyli, cilalı, yağlı boya ile daha önceden boyanmış veya kaplama bir mobilya ise önce zımpara yapılır. Cila kalınlığına göre zımpara numarası küçülecektir. Yüzey matlaşana dek zımpara yapılır. Eğer elinizdeki cilasız, ham bir ahşap ise zımparaya sadece yüzeyi biraz düzeltmek için ihtiyaç olur.
  • Zımparanın ardından tekrar mobilyanın tozu alınır, temizlenir.
  • Mobilyaya astar uygulanır.
  • Astar kuruduktan sonra ince bir zımpara yapılır ve toz temizlenir.
  • Astarın üzerine iki kat (gerekiyorsa daha fazla) istenilen renkteki boya sürülür. (Her boya sonrası diğer kata geçmeden boyanın kurumuş olması önemlidir.)
  • Boyanın uzun ömürlü, pürüzsüz olması ve kolay temizlenmesi için boya kuruduktan sonra mobilya verniklenir.
Mobilyayı Boyamadan Önceki Hazırlık Aşaması Mobilya boyayacaksanız boyama aşamasına gelmeden iyi bir hazırlık yapmış olmak, mükemmel bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Daha önce mobilyasını boyayan kişilerden astar kullanmadıklarını, zımpara yapmadıklarını ya da vernik veya cila uygulamadıklarını duyabilirsiniz. Fakat bazı adımlar uygulanmadığında, evet mobilyanın rengi değişir belki ama boya en ufak darbede kalkmıyor mu ya da yüzey pütürlü görünmüyor mu, bunları da sormak lazım. Pırıp pırıl bir sonuç için tavsiye edilen adımların atlanılmaması gerekir. İster bir dolap ister bir sandalye boyayacak olun ilk olarak az sabunlu bir suyla mobilyanızı toz ve kirden güzelce arındırmanız tavsiye edilir. Mobilya rengi çok koyu ise ya da cilası bozulmuş ve kötü durumdaysa astar boya kullanmanız gerekir. Kaplama mobilyaların boya tutması zordur. Kat kat boyayarak rengi tuttursanız da bu kez boya kolayca sökülebilir. İyi bir boya, boyanın yüzeye iyice yapışması anlamını taşır. Kolayca dökülen bir boyama emekleri boşa çıkarabilir.


Zımparanın Ardından Astar

Astar uygulaması yaptığınız boyanın uzun ömürlü olması ve profesyonel görünmesi açısından öne çıkar. Astar uygulandığında alttaki renk örtülür, mobilya boyayı daha az emer, daha pürüzsüz bir görünüm elde edilir. En önemlisi de astar üzerine uygulanan boya daha iyi yapışır; en ufak bir darbede kolayca çıkmaz. Zımpara neden gerekli yukarıda söz etmiştik. Eğer zımpara aşamasından kaytarmadıysanız, mobilyanızın mağazadan yeni çıkmış gibi görünmesi için astar kuruduktan sonra bir kez daha zımpara yapmanız harika olur!


Astar Kuruduktan Sonra Boya

Boya renginizi seçtikten sonra genellikle iki kat boya ile boyama işlemini tamamlayabilirsiniz. Su bazlı ya da sentetik (yağlı) boya kullanabilirsiniz. Nasıl bir görünüm istediğinize bağlı olarak parlak ya da mat boya uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, boyanın inceltme ve kuruma talimatlarına harfiyen uymanızdır. Boya kurumadan üst üste boya yapmamalısınız. Başka bir önemli nokta, yeterince inceltilmeyen ya da çok inceltilen boyalar ile olumsuz sonuçlar alınacaktır.
Boya satın alırken ahşap yüzey boyayacağınız zaman, satın aldığınız boyanın ahşap yüzeyler için de uygun olmasına dikkat edebilirsiniz. Sadece duvar için üretilen boyalar ahşapta dayanıklı olmayabilir. Seçtiğiniz boyanın hangi yüzeyler için uygun olduğu genellikle ‘uygulanacak yüzeyler’ başlığı altında bulunabilir. Ambalaj üzerinde açıklama göremiyorsanız ürün bilgilerine internetten ya da boyayı satın alacağınız yerdeki ilgili kişiden ulaşabilirsiniz.
Fırça izi mobilya boyarken öne çıkan konulardan biridir. Bunun için önce fırça boya yapıp ardından rulo ile üzerinden geçmek ya da doğrudan rulo ile boya yapmak iz kalmamasını sağlayabilir. (Tabii köşe, kenar vb için yine fırça gerekir.) Ancak her rulo her boya türüne uygun değildir. Seçtiğiniz boyaya ve zemine göre kısa tüylü, uzun tüylü ya da sünger rulo seçimi yapmanız gerekir. Bunu boyanızı satın alırken nalbura ya da ilgili kişiye danışabilirsiniz. Rulonuzu tek yönde hareket ettirmek iz kalmaması için çözüm olabilir.
Püskürtme boyalar da mobilyalar için bir diğer yöntemdir ancak püskürtme boya ile mutlaka dış mekanda çalışmanız gerekir.


SİZDE MOBİLYA BOYAMA İŞLERİNİZ İÇİN ÜCRETSİZ TEKLİF ALIN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder